IFIB – Interfaculty Institute of Biochemistry

SCHEMATIC DESIGN TO DETAIL DESIGN, FACADE

Tübingen / Germany 2015 – 2020
Client / Architect: Vermögen und Bau Baden-
Württemberg Amt Tübingen, Tübingen /
Germany, Wenzel+Wenzel, Stuttgart / Germany
Structural design: Schweitzer Ingenieure,
Saarbrücken / Germany
Fotos: Martin Prösler, Tübingen / Germany


New building Interfaculty Institute for Biochemistry IFIB

The IFIB complements the Center for Molecular Biology of Plants (ZMBP), which was completed in 2013. TEUFFEL ENGINEERING CONSULTANTS already developed a prefabricated reinforced concrete façade for the three to five-story building together with the architects and the executing company.

With the IFIB, a modern extension with contemporary furnishings has now been created. With an area of around 5,300 square meters, it offers students and teachers space for their scientific work. Great importance was attached to energy efficiency. The ventilation system is equipped with heat recovery. The remaining heat demand is covered by the district heating plant, which is predominantly powered by wood chips. Recooling plants on the roof contribute to the energy-efficient generation of the required cooling with evaporative cooling.

TEUFFEL ENGINEERING CONSULTANTS supported this energy-efficient planning by again designing the precast reinforced concrete facade. Here, part of the original facade of the ZMBP was deconstructed and the prefabricated parts were recycled for the IFIB in the sense of a circular economy.

see also New building Interfaculty Institute for Biochemistry handed over

Aldgate Statue

Aldgate-Statue

Architects: Normal


The Aldgate statue is the entry of the team “Normal” to a competition released for the design of a new landmark for the city of London. The intention was to create a memorable object at both day and night.

For the realisaton of the concept natural thatch was selected as the most appropriate material to express the concept. The internal core consists of a central steel pole which is anchored in concrete foundation and prefabricated steel ties which are joint in a symmetrical way to the pole in order to ensure equilibrium of the structure and give the desired appearance to the statue.

Samsung GALAXY Studio, Sochi

OlympiaSamsung_02

The structure measured 40 m x 27 m x 9.50 m and consisted on three sides of a steel frame with four edges and two supporting columns in the middle. Diagonal bracing provided the necessary stability against snow and wind load as well as possible earthquakes. Continue reading

Volkswagen Group Russia Pavilion, Sochi

OlympiaVW_01

SCHEMATIC DESIGN TO DETAIL DESIGN

Sochi / Russia 2013 – 2014
Client: Volkswagen Group Russia, Moscow / Russia
Architect: Avantgarde, Munich / Germany
Strauss Architekten, Stuttgart / Germany
General contractor: Nüssli, Hüttwilen / Switzerland
Photo: Volkswagen Group Russia, Moscow / Russia
Nüssli, Hüttwilen / Switzerland


The special feature of this five storey pavilion belonging to the VW Group was the 540 m² large LED screen on the front. With the help of dancers the daily changing medal count was choreographed. The dancers moved on intermediary gangways made of glass. Continue reading

Prora, Block 1, Island of Rugen, Germany

ProraBlock1_01

APPROVAL PLANNING TO CONSTRUCTIONAL SUPERVISION

Island of Rugen / Germany 2013 – 2016
Client: Wohnen in Prora, Vermögensverwaltungs
GmbH & Co. KG, Berlin / Germany
Architect: Stuke Architekten GmbH, Berlin /
Germany
Photo: Wohnen in Prora Vermögensverwaltungs
GmbH & Co. KG, Berlin / Germany


The structural intervention in a listed building can be regarded as a special challenge at all times. “Block 1“ of Prora, belonging to the former Third Reich Holiday Resort, is no exception to this rule. It has been converted into modern style apartments and a hotel. Continue reading

Drake Street, Berlin, Germany

DrakestrasseBerlin_02

CONCEPTUAL DESIGN TO APPROVAL PLANNING

Berlin / Germany 2014 – 2015
Client: BOTAG-Fonds 20 Drakestr. 76 / 77 GbR,
Berlin / Germany
Architect: Stuke Architekten GmbH,
Berlin / Germany
Photo: Stuke Architekten GmbH, Berlin / Germany


The flat roof of the six storey housing block in the Berlin suburb Lichterfelde had to be thermally insulated. As the building retrofit progressed it was decided
to put a penthouse consisting of 12 units with an approx. 1.100 m² of living area on top. As the building had been built in prefabricated reinforced concrete sections that could not take too much additional load the new penthouses were mainly constructed out of prefabricated solid timber elements. The special structural challenge lay in the alignment of the construction methods between the existing building and the new penthouses.

National Institute for Legislative Studies (NILS), Abuja, Nigeria

NILS_01

FACADE DETAIL DESIGN

2014 – 2015
Client: GIP GmbH, Braunschweig / Germany
Architect: Integrated Practice Consultants, Abudja
Photo: Olaf Sippel, GIP GmbH,
Braunschweig / Germany


In total the Nigerian National Institute for Legislative Studies is a 80,000 m² large campus which includes most different building types: a congress centre, a library, administration buildings and housing. Continue reading

Adaptive Building Systems

RESEARCH AND DEVELOPMENT

in cooperation with TU Delft 2006
Architect: Braun Associates Architekten, Stuttgart/ Deutschland
Photos: Braun Associates Architekten, Stuttgart/ Deutschland


In nature adaptive systems are very common, for example, one only has to think of the chameleon. In material sciences, too, current developments strive towards the invention of adaptive materials, so-called smart materials. They can vary their physical and chemical configurations and with regard to load bearing structures, such as high rise or bridges, they enable greater heights and spans.

Memorial Bergen-Belsen, Germany

BergenBelsen_01

CONCEPTUAL DESIGN TO TENDER DOCUMENTS

Bergen Belsen / Germany 2013 – 2015
Client: Stiftung niedersächsische Gedenkstätten,
Celle / Germany
Architect: leichtbaukunst, Lars Meeß-Olsohn,
Velbert / Germany
Photo: leichtbaukunst, Lars Meeß-Olsohn,
Velbert / Germany


With the help of a master plan the authorities attempted in 2006 to systematically categorize, label and secure the remains of the former Nazi camp in Bergen-Belsen. The aim has been to set up a “memorial of the age“ so that the visitors can decipher and discern what happened where. Continue reading

Cruise ship S697, Meyer Werft, Papenburg, Germany

MeyerWerft_01

CONCEPTUAL DESIGN TO DETAIL DESIGN

Papenburg / Germany 2013 – 2014
Owner: Meyer-Werft, Papenburg / Germany
Client: Textil Bau GmbH, Hamburg / Germany
Photo: Textil Bau GmbH, Hamburg / Germany


The white membranes on the upper decks of modern cruise ships conjure up impressions of the billowing sails of ancient sailing ships. Although neither functionally nor from a constructive point of view can one compare the membranes, which measure up to 25 m, with maritime nostalgia. Instead the membranes serve as solar and weather protection for passengers as well as the crew. Continue reading