Kindl Brewery – Centre for Contemporary Art

STRUCTURAL FACADE DESIGN, CONCEPT TO DETAILED DESIGN

Berlin 2016 – 2017
Architect: grisard´architektur, Zurich
Photo: Stefan Melchior


The Kindl brewery in Berlin-Neukölln, which has been closed down for many years, has been re-designed and built as a centre for contemporary art. The supporting structure for the façade of the wind screen consists of rectangular multi-chamber hollow profiles. The system used here is Schüco Steel-Jansen VISS. In the area of the staircase a frameless glazing with point-fixings according to Fischer Zykon system with a general approval by the building authorities has been applied.

Rheinstraßenbrücke Darmstadt

STRUCTURAL COMPETITION

Darmstadt/ Germany, 2015
Architect: AL_A, London


The aim of the design is to preserve the historic structure of the bridge as far as possible, while at the same time providing the city of Darmstadt with a new and decisive contribution to the improvement of the infrastructure. The careful handling of the existing historic building fabric, in particular the artistically ornamented bridge heads and the retaining walls from the year 1912, it is aimed at preserving a connection to the past and the basis for the step into the future.

Audi IAA 2015, Frankfurt

STRUCTURAL FACADE DESIGN, CONCEPT TO DETAILED DESIGN

Munich 2016-2017
General contractor: Nüssli (Switzerland) Ltd


The AUDI exhibition space for the IAA consisted of a 55 x 70 m 3-storey hall with a completely dismountable steel structure. A mirrored façade of the entrance hall, floating car bodies as well as the foundation for the primary structure had to be assembled quickly and accurately. For the foundations following was required: After the end of the exhibition, all foundations had to be removed again. Therefore, ballasted foundations were used instead of the tensile anchorages in the foundation.

Further information

Tempelhofer Freiheit Südbrücke

STRUCTURAL DESIGN COMPETITION

Berlin, 2012
Architect: ipv, Delft/ NL


The bridge structure provides space for an integrated train station access with an integrated lift and access stairs. The continuous appearance of the Vierendeel truss provides opportunities for the illumination of graphical information at both sides of the bridge. This space can also serve as an exhibition space for art or historical information about the Tempelhof Airport and in the evening it can be illuminated by the upper part of the girder.

Aldgate Statue

Aldgate-Statue

Architects: Normal


The Aldgate statue is the entry of the team “Normal” to a competition released for the design of a new landmark for the city of London. The intention was to create a memorable object at both day and night.

For the realisaton of the concept natural thatch was selected as the most appropriate material to express the concept. The internal core consists of a central steel pole which is anchored in concrete foundation and prefabricated steel ties which are joint in a symmetrical way to the pole in order to ensure equilibrium of the structure and give the desired appearance to the statue.

Samsung GALAXY Studio, Sochi

OlympiaSamsung_02

The structure measured 40 m x 27 m x 9.50 m and consisted on three sides of a steel frame with four edges and two supporting columns in the middle. Diagonal bracing provided the necessary stability against snow and wind load as well as possible earthquakes. Continue reading

Volkswagen Group Russia Pavilion, Sochi

OlympiaVW_01

SCHEMATIC DESIGN TO DETAIL DESIGN

Sochi / Russia 2013 – 2014
Client: Volkswagen Group Russia, Moscow / Russia
Architect: Avantgarde, Munich / Germany
Strauss Architekten, Stuttgart / Germany
General contractor: Nüssli, Hüttwilen / Switzerland
Photo: Volkswagen Group Russia, Moscow / Russia
Nüssli, Hüttwilen / Switzerland


The special feature of this five storey pavilion belonging to the VW Group was the 540 m² large LED screen on the front. With the help of dancers the daily changing medal count was choreographed. The dancers moved on intermediary gangways made of glass. Continue reading

National Institute for Legislative Studies (NILS), Abuja, Nigeria

NILS_01

FACADE DETAIL DESIGN

2014 – 2015
Client: GIP GmbH, Braunschweig / Germany
Architect: Integrated Practice Consultants, Abudja
Photo: Olaf Sippel, GIP GmbH,
Braunschweig / Germany


In total the Nigerian National Institute for Legislative Studies is a 80,000 m² large campus which includes most different building types: a congress centre, a library, administration buildings and housing. Continue reading

Adaptive Building Systems

RESEARCH AND DEVELOPMENT

in cooperation with TU Delft 2006
Architect: Braun Associates Architekten, Stuttgart/ Deutschland
Photos: Braun Associates Architekten, Stuttgart/ Deutschland


In nature adaptive systems are very common, for example, one only has to think of the chameleon. In material sciences, too, current developments strive towards the invention of adaptive materials, so-called smart materials. They can vary their physical and chemical configurations and with regard to load bearing structures, such as high rise or bridges, they enable greater heights and spans.